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       Ordinance No:  16-31 
      Zoning Text Amendment No:  08-11 

       Concerning:  Standards – Residential Zones 
       Draft No. & Date:  6 – 12/09/08 
       Introduced:  May 6, 2008 
       Public Hearing:  June 17, 2008 
       Adopted:  December 9, 2008  
       Effective:  April 28, 2009 
 

COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND 
SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF 

THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN 
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND 

 

By:  Councilmembers Berliner, Andrews, Elrich, and Trachtenberg 16 
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AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance to: 
- amend the provisions concerning an established building line; 
- require regulations to implement the provision concerning a sloping lot; 
- amend the maximum height for certain lots in the R-200 zone; 
- amend the maximum building coverage for certain lots in certain one-family 

residential zones; and  
- generally amend the development standards for one-family residential zones. 

 
By amending the following section of the Montgomery County Zoning Ordinance, 
Chapter 59 of the Montgomery County Code: 

 
DIVISION 59-A-2 “DEFINITIONS AND INTERPRETATION” 
Section 59-A-2.1 “Definitions” 

 DIVISION 59-A-5 “COMPLIANCE REQUIRED” 
 Section 59-A-5.33 “Established building line” 
 Section 59-A-5.41 “Additional stories on sloping lots” 
 DIVISION 59-C-1 “RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY” 
 Section 59-C-1.32 “Development standards” 
 
CLERK’S NOTE:  Typographical error corrected on line 232 to read, “filed after April 28, 2009” 36 
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OPINION 
 
Zoning Text Amendment No. 08-11 was introduced on May 6, 2008.  ZTA 08-11 would amend 
the Zoning Ordinance to: 

 
- lower the maximum height for certain lots in the R-200 zone; 
- reduce the maximum building coverage for certain lots in certain one-family 

residential zones; 
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- amend provisions concerning an established building line by specifying the 
buildings to be included, the buildings to be excluded, and an alternative method 
to determine the setback required; and 
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- require regulations to implement the provisions for any sloping lot. 
 
Planning Staff supported ZTA 08-11 with minor editorial changes to the established building line 
and the sloping lots provisions.  Planning Staff did not recommend any changes to the building 
coverage limits or the grandfathering provisions of ZTA 08-11 as introduced. 
 
The Planning Board agreed that there is a need to address site design and compatibility issues in 
smaller lot zones; however, the Board was split (2-2) on supporting ZTA 08-11.  In particular, 
some Board members thought that existing houses should have the ability to rebuild under 
current development standards.  Board members who did not endorse ZTA 08-11 thought that 
there are too many unanswered questions concerning the impact of the legislation.  The Board 
members in support of ZTA 08-11 believed that the ZTA would improve the compatibility of 
infill structures in many existing small lot neighborhoods. 
 
The Executive supported the concepts reflected in ZTA 08-11 and the Agreement in Principle 
reached by the Infill Development Task Force.  The Executive also believed that some particular 
problems raised in the public hearing warranted the Council’s attention.  The Montgomery 
County Planning Board, in its report to the Council, recommended that the text amendment be 
approved. 
 
The Council held a public hearing on ZTA 08-11 on June 17, 2008.  There was a significant 
amount of written testimony, both for and against the ZTA.  The Infill Development Task force 
submitted “an agreement in principle” that recommended a number of amendments to the ZTA 
as introduced.  The text amendment was referred to the Planning, Housing, and Economic 
Development Committee for review and recommendation. 
 
The Planning, Housing, and Economic Development Committee held a worksession to review 
the amendment on July 21, October 13, November 10, November 17, November 24, and 
November 25, 2008.  The Committee requested and received data from the Planning Department 
and the Department of Permitting Services to examine the quantitative and geographic effects of 
ZTA 08-11 and alternatives.  On November 25, 2008 the Committee recommended approval of 
ZTA 08-11, with amendments to define the lots that would be subject to lower building coverage 
limits.  In particular, the Committee recommended the following definition of infill development: 
 

Any building or construction of a one-family dwelling on a lot in the R-60, 
R-90, or R-200 zone if:   
(a) the lot was created: 

(1) by a plat recorded before January 1, 1978; or  
(2) by a plat of resubdivision that created fewer than 6 lots on a lot 

previously created by a plat recorded before January 1, 1978;  
(b) the lot is less than 20,000 square feet in area; and 
(c) the construction proposed is more than one story, excluding any 

basement, and is: 
(1) a new one-family dwelling;  
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(2) the demolition and reconstruction of more than 50 percent of the 
floor area of the dwelling existing on {effective date}; or 
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(3) the addition of more than 50 percent of the floor area of the 
dwelling existing on {effective date}. 

  
The primary problem addressed by ZTA 08-11 was described to the Committee as newly 
constructed homes in established neighborhoods that loom over their neighbors and invade their 
privacy.  The longer-term residents believe that oversized homes are out of character with their 
community.  The Committee’s recommended amendments would apply the limitation on 
building coverage to older communities, on smaller lots, and in appropriate zones.  The 
Committee recommended retaining the current building coverage limits for one-story homes, 
one-story additions, and other additions related to the scale of the existing house.  The approach 
recommended by the Committee defined infill development as construction that takes place after 
the effective date of the legislation.  The Committee also recommended assuring that, in all 
instances, larger lots were allowed a larger building footprint than smaller lots, and excluding 
certain elements from the new coverage limits (any bay window, chimney, porch, or a detached 
garage, if the garage is less than 241 square feet of floor area and less than 20 feet in height). 
 
The Committee further recommended: 
 

1) adopting the provision to reduce allowable building height in the R-200 zone as 
introduced in ZTA 08-11; 

2) amending the established building line provision to provide more flexibility to 
conform to neighboring setbacks; 

3) requiring the propagation of regulations to implement the sloping lot provisions of 
ZTA 08-11 by the end of November 2009; and 

4) amending the effective date to 140 days after the Council’s adoption. 
 
The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. 08-11 at a worksession held on 
December 9, 2008, and agreed with the recommendations of the Planning, Housing, and 
Economic Development Committee, except as follows: 
 

1) the Council applied the limited building coverage to lots smaller than 25,000 square 
feet; 

2) a one-story basement was excluded from the definition of a one-story house only if 
average elevation in the front of the house was higher than the average elevation 
along the rear of the house; and 

3) the first 240 square feet of any garage less than 350 square feet will be excluded from 
the calculation of building coverage. 

 
For these reasons, and because to approve this amendment will assist in the coordinated, 
comprehensive, adjusted, and systematic development of the Maryland-Washington Regional 
District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 08-11 will be approved as 
amended. 
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The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District Council for that 
portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery County, Maryland, 
approves the following ordinance: 
 
Sec. 1.  DIVISION 59-A-2 is amended as follows: 
DIVISION 59-A-2.  DEFINITIONS AND INTERPRETATION 

Sec. 59-A-2.1.  Definitions. 

*     *     * 

Infill development:  Any building or construction after April 28, 2009 of a one-

family dwelling on a lot in the R-60, R-90, or R-200 zone if: 

(a) the lot was created: 

(1) by a plat recorded before January 1, 1978; or  

(2) by a plat of resubdivision that created fewer than 6 lots from a lot 

previously created by a plat recorded before January 1, 1978;  

(b) the lot is less than 25,000 square feet in area; and 

(c) the construction proposed is more than one story, excluding any basement if 

the average elevation of the finished grade is higher along the front of the 

dwelling than the average elevation along the rear of the dwelling, and is: 

(1) a new one-family dwelling;  

(2) the demolition and reconstruction of more than 50 percent of the floor 

area of the dwelling existing on April 28, 2009; or 

(3) the addition of more than 50 percent of the floor area of the dwelling 

existing on April 28, 2009. 

 *     *     * 167 
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Sec. 2.  DIVISION 59-A-5 is amended as follows: 

Division 59-A-5.  Compliance Required. 

* * * 

59-A-5.33.  Established building line. 
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(a) The established building line, as defined in Section 59-A-2.1, applies only to 

new buildings in the R-60, R-90, R-150, and R-200 zones.  The established 

building line does not apply to an alteration or addition to an existing 

building. 
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(b) The two or more one-family detached residential buildings considered in 

determining the established building line must all be: 

(1) within 300 feet of the side property line of the proposed construction 

site measured along the street frontage; 

(2) along the same side of the street; 

(3) between intersecting streets or to the point where public thoroughfare 

is denied; 

(4) in existence or approved by a building permit when the building 

permit application on the subject property is filed; 

(5) legally constructed; and  

(6) not on a through lot if the building on the through lot fronts on a street 

other than the street fronting the subject property. 

(c) The established building line is the minimum setback for the zone, unless 

there are at least two buildings as described in subsection (b) and more than 

50 percent of the buildings described in subsection (b) are set back greater 

than the minimum, in which case the average setback of all the buildings 

described in subsection (b), excluding those buildings: 

(1) in the R-200 zone that are or were ever served by well or septic; 

(2) on the subject property; 

(3) in a different zone than the subject property; 

(4) on a through lot that fronts on a street different than the subject 

property; 

(5) located on any pipestem, wedge-shaped, or flag-shaped lot; or 
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(6) approved by permit for demolition, except if a building permit was 

also approved with the same setback, 
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is the established building line, unless the applicant chooses to calculate the 

setback as the average setback of the two adjoining lots or the applicant 

chooses to use the front setback of the existing one-family building that was 

established before demolition, excluding any approved variance, if the 

existing building meets the minimum setback of the zone.  All calculations 

must be based on a survey that is signed and sealed by a licensed engineer or 

surveyor. Any building excluded from the established building line 

restriction must comply with the minimum setback requirement of the zone. 

(d) Corner lots have two front yards and are subject to established building line 

standards on both streets.  At the option of the applicant, a corner lot may 

use front setbacks of the adjoining buildings on both sides of the corner lot. 

* * * 

59-A-5.41.  Additional stories on sloping lot. 

On any sloping lot, stories in addition to the number permitted in the zone in which 

the lot is located must be permitted on the downhill side of any building erected on  

the lot, but the building height limit must not otherwise be increased above that 

specified for the zone. This section must be implemented by an executive  

regulation adopted under method 2 of Section 2A-15.   

* * * 
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Sec. 3.  DIVISION 59-C-1 is amended as follows: 226 
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DIVISION 59-C-1.  RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY. 

* * * 

59-C-1.32.  Development standards. 

* * * 

 RE-
21

RE-2C1 RE-11 R-200 R-1503 R-90 R-60 R-402 R-4 
plex 

RMH 200

59-C-1.327.  Maximum 
Building Height (in Feet). 

                    

Except for agricultural 
buildings, and except as 
provided in Division 59-B-1, 
the maximum height of any 
building or structure must 
be: 

                    

     For any building in 
these zones: 

50 50 50 50‡ 50     35   50 

     For a main building 
in these zones: 

                35   

     For a main building 
in the zones indicated 
(*):  

          *  *        

   The height must not 
exceed: (1) 35 feet when 
measured to the highest 
point of roof surface 
regardless of roof type, or 
(2) 30 feet to the mean 
height level between the 
eaves and ridge of a gable, 
hip, mansard, or gambrel 
roof, subject to the 
following:  
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 RE-
21

RE-2C1 RE-11 R-200 R-1503 R-90 R-60 R-402 R-4 
plex 

RMH 200

(a) The height must not 
exceed 2 ½ stories5 or 30 or 
35 feet, depending on the 
method of measurement, if 
other lots on the same side 
of the street and in the same 
block are occupied by 
buildings with a building 
height the same or less than 
this requirement. 

                    

(b) The height may be 
increased to either 3 stories 
or 40 feet if approved by the 
Planning Board in a site 
plan. 

          * * *     

    An accessory building in 
these zones must not exceed: 

                209   

    An accessory building in 
these zones must not exceed 
2 stories, and the height 
from existing grade to the 
highest point of roof surface 
must not exceed: 

          209 209 209     

59-C-1.328.  Coverage.                     

-Maximum percentage of 
net lot area that may be 
covered by buildings, 
including accessory 
buildings: 

25 25 15 25‡‡ 25 30‡‡ 35‡‡ 40   25 

-Maximum percentage of 
tract that may be covered by 
buildings: 

                35   

-Maximum percentage of 
tract  devoted to green areas: 

    
 
 
 
 
 

            50   
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‡ If the lot is the site of a building permit application filed after April 28, 2009, then the 

maximum allowable building height is determined by either of two methods and varies with the 

lot area as follows: 

          Lot Area in Square Feet                                Height in Feet    

Equal to or 

greater than 

And less than Height to the 

highest point of 

any roof 

 The mean height in feet 

between the eaves and 

ridge of a gable, hip, 

mansard, or gambrel roof 

25,000 40,000 45 or 40 

15,000 25,000 40 or 35 

0 15,000 35 or 30 
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Any building constructed or proposed under a building permit filed before April 28, 2009 is 

conforming.  Any such building may be continued, maintained, repaired, and, if demolished by 

accidental or natural forces, rebuilt to the same building height, three dimensional shape, and lot 

coverage allowed under any building permit filed anytime before April 28, 2009. 

‡‡ If the building on a lot is infill development, then the maximum area that may be covered by 

any building, including any accessory building and any weatherproofed floor area above a porch, 

but not including any bay window, chimney, porch, or up to 240 square feet of a detached 

garage, if the garage is less than 350 square feet of floor area and less than 20 feet in height, must 

vary with the lot area as follows: 

   Lot area less than 6,000 square feet:  30 percent of the lot area. 

Lot area equal to or greater than 6,000 square feet but less than 16,000 

square feet:  30 percent, less .001 percent for every square foot of lot area 

exceeding 6,000 square feet. 

Lot area equal to or greater than 16,000 square feet:  20 percent of the lot 

area. 

Any building constructed or proposed under a building permit filed before April 28, 2009 and 

any infill development may be continued, maintained, repaired, and, if demolished by accidental 

or natural forces, rebuilt to the same building height, three dimensional shape, and lot coverage 

allowed under any building permit.  

* * * 
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Sec. 4.  Effective date.  This ordinance takes effect 140 days after the date of 

Council adoption. 
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Sec. 5.  Regulation Required.  The regulation required under §59-A-5.41 must be 

submitted by the Department of Permitting Services for Council’s approval before 

November 27, 2009. 

Sec.6.  Status Report Required.  The Department of Permitting Services is 

required, before June 25, 2010, to report to the Council on their one year 

experience implementing this Zoning Text Amendment, including their 

implementation of §59-A-5.41. 

  

This is a correct copy of Council action. 

 

________________________________ 

Linda M. Lauer, Clerk of the Council 


